G. Bastin chocolade
Pralines uit eigen atelier en andere Antwerpse lekkernijen
Koop je favoriete pralines rechtstreeks in een van onze winkels in Antwerpen of Sint-Niklaas of bestel in onze webshop
GRATIS LEVERING IN BELGIË >49€
‘Eerlijke’ chocolade van G. Bastin
De liefde voor chocolade...
Chocolade is vandaag populairder dan ooit. Gek genoeg staan de ambachtelijke chocolatiers onder druk. Ze worden één voor één weggeconcurreerd door de grote ketens en supermarkten. Alleen de sterkste blijven bestaan. En daar hoort G. Bastin zeker bij.
De huidige zaakvoerders, Raymond en Ronny Bastin, zijn al 38 jaar gepassioneerde chocolatiers. Maar de geschiedenis van de winkel en de familie Bastin gaat terug tot het begin van de twintigste eeuw. Chocolade speelt zo’n belangrijke rol in het leven van de familie Bastin dat sommige klanten zich afvragen of er bloed, dan wel chocolade door hun aderen stroomt.
Oud en nieuw, klassiek en modern
De liefde voor chocolade staat centraal in onze creaties. De klassiekers (praliné, crème au beurre, ganache, marsepein, …) vormen ook vandaag voor ons nog steeds de basis. Daarnaast experimenteren we ook graag met nieuwe smaken en kruiden (gember, kaneel, fruit, pili pili, zoute caramel, …).
Onze toewijding aan een eerlijke cacaohandel
Al onze pralines en chocoladeproducten worden vervaardigd uit Callebaut-chocolade die voortkomt uit eerlijke handel. Callebaut richtte daarvoor de Cocoa Horizons Foundation op, een non-profitorganisatie onder leiding van de Zwitserse Federal Foundation Supervisory Authority. Hun missie is het levensonderhoud van de cacaoboeren en hun gemeenschappen te verbeteren door duurzame en ondernemende landbouw, verbeterde productiviteit en ontwikkeling van de gemeenschap te promoten.
Met elke aankoop bij Bastin draag ook jij bij tot een eerlijke cacaohandel.
Een stukje geschiedenis...
Het verhaal ...
..van G. Bastin begint in 1908 wanneer Theofiel Adriaenssens een klein snoepwinkeltje opent op de Paardenmarkt in Antwerpen. Tien jaar later neemt zijn zus Leonie de winkel over, samen met haar echtgenoot Raymond Bastin, een meubelbekleder en behanger.
De beginjaren
Uit het huwelijk van Raymond en Leontien wordt in 1935 een zoon geboren, Gilbert. Gilbert zal echter nooit zijn vader leren kennen, want deze laatste sterft als Gilbert pas 18 maanden is. Moeder Leonie moet het alleen zien te rooien. Maar moeilijk gaat ook zoals ze in Antwerpen zeggen en Gilbert groeit op tot een flink “manneke”. Zelfs de Tweede Wereldoorlog komen ze vrij goed door, ook al worden ze door vluchtende Duitse soldaten beschoten. Met 1 kogel worden ze beiden geraakt. De verwondingen zijn echter van lichte aard, en net als alle Belgen probeert Leonie het vooroorlogse leven weer op te nemen.
Met de jaren wordt de interesse voor de gekleurde bollen, de koekjes en de chocolade die zijn moeder verkoopt alsmaar groter bij Gilbert en hij besluit voor chocolatier te gaan studeren in het net geopende INCOPA aan de Charlottalei. Gilbert begint er als één van de jongste leerlingen. Alles wat hij in school leert probeert hij na schooltijd uit op zolder. De resultaten worden ’s anderendaags door een fiere moeder gratis aangeboden aan de klanten.
Van één chocoladevorm naar twee, van twee naar drie … Stilaan komt een mooi assortiment tot stand, en zijn de pralines van Gilbert bij veel mensen geliefd. Het assortiment breidt uit en de aangekochte producten moeten plaats maken voor eigen creaties.
Julia en de nieuwe winkel
In 1959 wordt Julia De Bie aangetrokken als winkelbediende. De dood van “Moe Nie”, zoals ze door veel van haar klanten genoemd werd, kwam in 1960 als een verrassing. In 1963 begint de bouw van een groot appartementsblok op de nummers 108 tot 116. Hierin wordt de nieuwe winkel ondergebracht. Tijdens de bouw doet een houten barak op de stoep dienst als verkooppunt.
In februari 1964 gaat de nieuwe winkel officieel open. En datzelfde jaar stapt Gilbert in het huwelijksbootje met zijn Julia. Het huwelijk wordt gezegend met drie kinderen: Raymond, Ronny en Linda.
De huidige winkel
In 1971 koopt de familie het naastliggende pand nummer 106 en op 1 oktober 1973 gaat de huidige winkel open. Zonen Ronny en Raymond stappen mee in de zaak, wat uiteindelijk resulteert in bvba G. Bastin in 1989.
De winkel heeft veel succes en algauw is de werkplaats te klein. Op 1 mei 1992 start de bouw van nieuwe ateliers met bovenliggende woongelegenheden. Alsof de tijd wordt teruggedraaid gebeurt de productie nu gedurende enkele maanden in een container op straat. De ateliers worden in september in gebruik genomen en begin ’93 worden de appartementen ingenomen.
Het einde van een tijdperk en nieuwe horizonten
Alles gaat goed tot… 28 februari 1995. Tijdens het werk, en zonder enige waarschuwing, wordt vader Gilbert getroffen door een hartaanval. Hij sterft ter plaatse.
Raymond en Ronny gaan alleen voort en openen op 25 januari 1999 een tweede winkel, vlak naast de Kathedraal in de Blauwmoezelstraat 3. En de expansie blijft duren, want in 2014 opent The Complete Chocolate Experience in de Stationsstraat in Sint-Niklaas. Het is naast een winkel en koffiehuis bovenal een plaats waar klanten de geschiedenis van de chocolade én G. Bastin kunnen proeven.